DroneMatrix groeide uit het bedrijf van Frank Vanwelkenhuyzen dat gespecialiseerd is in software voor de planning van security bedrijven. Na de recente aanslagen zit de veiligheidssector in de lift. Hierdoor is er een tekort aan agenten. Als antwoord daarop richtte Vanwelkenhuyzen DroneMatrix op. Dronebouwer Bart Engelen en creatief Raf Gonissen werden aan boord gehaald voor de verdere uitbouw. Nu, een goed jaar later, lanceren zij de eerste drone Yoshua. Dit is een soort zwarte doos die politie en luchtvaartautoriteiten in staat stelt om elke drone in de lucht te identificeren en volgen.
Voor de ontwikkeling van de drones riep DroneMatrix de hulp in van Vansichen. Deze samenwerking verloopt vlot en ondertussen werden er al twee demonstratietypes ontwikkeld. Tythus is een drone bedoeld voor politie, brandweer en hulpdiensten bij grote evenementen met veel volk. Door middel van een kabel die de drone voedt met een generator kan hij lange tijd in de lucht blijven hangen. Op die manier kunnen de politie, brandweer en de hulpdiensten vanop een afstand alles opvolgen.
Het neusje van de zalm is echter de Yacob. Deze drone kan autonoom uit zijn laadstation opstijgen, zijn inspectievlucht uitvoeren, eventuele bijkomende inspectieopdrachten uitvoeren en daarna zelfstandig weer landen in het oplaadstation. Er werd een samenwerking opgezet met enkele Vlaamse uniefs voor de ontwikkeling van software. Deze kan een aantal dingen herkennen via de camerabeelden zoals katten, honden, mensen, wagens en kan hij nummerplaten lezen. De volgende stap in dit proces is de identificatie van personen die al dan niet toegang mogen hebben tot het terrein. Veiligheidsfirma’s Seris en Securitas zitten vanaf het begin mee in het verhaal.
Na de eerste vlotte samenwerking werd een exclusief samenwerkingscontract afgesloten. Naast de ontwikkeling van de drones zullen deze ook klaargemaakt worden voor productie. Als alles volgens planning verloopt start de productie binnen de twee jaar in de gebouwen van DronePort in Brustem. Het doel is om de wereldwijde markt van de drones aan te boren waarin in allerlei klimatologische omstandigheden gewerkt moet worden. Binnen de drie jaar zo’n 100 jobs scheppen, dat is het objectief.
Om dit alles te verwezenlijken zal er rond DroneMatrix een cluster van lokale bedrijven opgebouwd worden. Deze kunnen elk vanuit hun eigen specialisme bijdragen aan dit project. Volgens Maxime Vansichen heeft het geen zin om telkens het warm water opnieuw uit te vinden. Het is beter te putten uit bestaande expertise. De Europese koepelorganisatie EUKA van dronebedrijven werd bereid gevonden om mee aan de kar te trekken. Samen met Syntra worden opleidingsprogramma’s voor toekomstige dronepiloten opgezet.
www.dronematrix.eu