“Ik denk van wel, alleen al omdat de veranderingen en de schokken almaar sneller op elkaar volgen: corona, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, de inflatie… Dat zorgt ervoor dat je als ondernemer constant je plannen moet bijsturen.”
Wat is jouw grootste uitdaging?
“De enorme kostenstijging die we gekend hebben sinds corona. De loonkost alleen al steeg met 20 procent. En de energieprijs mag dan al wat gezakt zijn, we betalen nog altijd meer dan vóór de crisis. Het grote verschil? Na corona kon je die meerkost nog vlot doorrekenen, vandaag lukt dat niet meer. Kijk gewoon eens rond hoeveel bedrijven er sluiten of mensen moeten ontslaan en je snapt meteen waarom.”
We hebben nog altijd geen federale regering. Heeft dat een impact op jouw bedrijf?
“Neen, zo snel gaat dat niet. Ik heb trouwens veel liever dat de onderhandelaars de tijd nemen om een goed akkoord uit te werken, dan dat ze onder tijdsdruk afkomen met een halfbakken resultaat. Daarvoor staat er de komende jaren te veel op het spel.”
Hoe kijk jij als ondernemer naar de komst van Trump?
“Het zal je misschien verbazen, maar ik zie het als een mogelijke opportuniteit. Oké, er is de kwestie van de importtarieven, maar die zullen voor de Chinezen waarschijnlijk hoger zijn dan voor Europa. Wat in ons voordeel speelt. En als Trump zijn plannen rond migratie realiseert, zal dat leiden tot een enorme krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. En dat opent perspectieven voor de automatiseringsindustrie, de sector waarin wij actief zijn.”
Wat is de grootste troef van ons land?
“Er zijn er zoveel. Onze geografische ligging, onze creativiteit, onze talenkennis, ons innovatievermogen, onze opleidingen, onze internationale blik, noem maar op.”